TERAPIE LOGOPEDICĂ

Acest blog este destinat parinţilor ai căror copii au dificultăţi in insuşirea pronunţiei,citirii si scrierii.Sper,de asemenea, să fie util logopezilor aflati la început de carieră,cât si tuturor celor care doresc să se informeze.

Contact

VIORICA TUDOR

DOMICILIUL:ONEŞTI, JUD.BACĂU
vioricatudor300@yahoo.com
telefon:

0770 465 718-Digi mobil

Reclame

22 responses to “Contact

 1. Stimata doamna,
  Asa cum am scris si in articolele mele, pana in jurul varstei de 4,5 ani faptul ca nu se exprima corect constituie o problema ce deriva din ritmul propriu de dezvoltare pe care il are fiecare copil.Defectele de pronuntie ce trebuiesc corectate prin terapie logopedica sunt cele care persista dupa varsta mentionata.Dar dumneavoastra ca mama trebuie sa comunicati permanent cu copilul ,sa-i oferiti modelul corect de pronuntie dar fara sa insistati prea mult pentru a nu deveni constient de felul cum vorbeste.Procedand astfel aceste defecte pot, in cele mai multe cazuri ,sa dispara de la sine.Cititi materialul <>si comunicati permanent cu fetita.E foarte bine sa fie inscrisa la o gradinita.S-auzim de bine!

  • Este vorba de articolul ,,Cum poate fi ajutat copilul acasa.,,dar si ,,Program de antrenament vizand auzul fonematic,,.Blogul meu se afla in constructie .Voi posta si alte articole menite sa va vina in ajutor.

 2. gina negoita spune:

  multumesc mult

 3. georgescu luiza spune:

  buna ziua
  felicitari pentru tot materialul de aici. este super
  vreau sa va cer si eu parerea: am o fetita de 2 ani si 10 luni cu sindrom down. nu scoate sunete prea multe si nici nu prea repeta. ce ma sfatuiti sa fac si sa aplic? cum sa o ajut? va multumesc

  • Copilul cu sindrom Down aşa cum, probabil , aţi aflat prezintă anumite particularităţi de care trebuie să ţineţi cont în educaţie.El se maturizează psiho-somatic într-un ritm mult mai încet decât ceilalţi copii.Pentru stimularea vorbirii ,a dezvoltării psihice , în general, metodele sunt aceleaşi, numai că exerciţiile trebuiesc atent dozate în funcţie de posibilităţile copilului. Trebuie să va înarmaţi cu multă răbdare. Deci puteţi să folosiţi aceleaşi tipuri de exerciţii pe care le-am recomandat în general pentru ceilalţi copii.Eu va sfătuiesc, dacă nu aţi făcut-o, să înscrieţi neapărat copilul la o grădiniţă deoarece trebuie introdus în colectivitate.Dacă nu aveţi recomandare pentru acest lucru puteţi înscrie copilul la un centru de zi(de exemplu: centrul ,,Alexandra,,din Oneşti).Acolo sunt specialişti care lucrează în echipă:kinetoterapeut, educator,psiholog, logoped, etc.

 4. Daca până în prezent copilul dumneavoastră nu a avut mari probleme de sănătate,nu trebuie să va faceţi probleme deosebite.Este vorba de aşa numita bâlbâială funcţională,care ar trebui în maxim un an ,un an şi jumătate să dispară.Nu-i atrageţi atenţia asupra faptului că se bâlbâie. Trebuie să-i faceţi un program strict de odihnă, masă şi joacă,care trebuie respectat permanent.Aveţi grijă ce programe vizionează la Tv.Trebuie sa-l feriţi de momente care presupun ton ridicat, scene de agresivitate fizică şi verbală,
  să-i incurajaţi orice progres.Nu-l răsfăţaţi nici dumneavoastră nici bunicii cu care trebuie să vă puneţi de acord asupra stilului de educaţie .Pentru informaţii suplimentare mă puteţi contacta telefonic la numerele afişate pe blog.

 5. Stimată doamnă,
  Nu spuneţi prea multe despre fetiţa dumneavoastră:de când se confruntă cu asemenea probleme, ce vârstă are, în ce clasă este.Din informaţiile dvs. înţeleg ca are sindrom dislexo-digrafic şi diagnosticele puse e posibil sa fie simptome care uneori insoţesc acest sindrom.Trebuie , de urgenţă, să mergeţi la un specialist logoped, la un centru logopedic interşcolar ,care ar trebui să funcţioneze în localitatea dvs.sau în apropiere, unde va fi luată în evidenţă pentru terapie specifică.De asemenea şcoala trebuie să vă indrume să mergeţi la o comisie de evaluare care poate stabili un curriculum adaptat precum şi necesitatea unui profesor de sprijin.Sub îndrumarea acestor doi specialişti veţi putea ajuta fetiţa .Vă avertizez ca terapia este de lungă durată dar cu perseverenţă e posibil să ajungeţi la rezultatele scontate.

 6. NICOLETA spune:

  Buna ziua..
  Am un baietel de 4 ani si 10 luni. Imi place sa cred ca este un baietel special..(destept, sensibil si foarte atent la detalii ).Spune atatea lucruri frumoase si gandite logic (uneori ma gandesc ca are mai multa logica decat sotul meu 🙂 ), incat este pacat sa astept sa inceapa sa pronunte anumite litere/sunete corect. Am rezolvat pe F si V acasa, dar R, S,CE si alte cateva au ramas nerezolvate. Doamna educatoare spune ca se rezolva in timp, dar mi-as dori sa-l aud pronuntand corect. Ce ma sfatuiti? Sa mai astept sa se rezolve in timp, sau sa apelez la un logoped pentru cateva sedinte? Va multumesc. Cu stima, Nicoleta Anghel

  • Stimată doamnă,
   Este bine că vă preocupaţi de pronunţia copilului dumneavoastră.La vârsta lui ,teoretic ar trebui să pronunţe corect toate sunetele.Cauzele pot fi diferite.Eu vă sfătuiesc să apelaţi la un specialist pentru o corectă evaluare a limbajului.Nu toate sunetele pot fi corectate de părinţi şi mai ales dacă nu sunt corect îndrumaţi se pot obţine efecte nedorite,mai ales în pronunţia sunetului,,R,,când o poziţie incorectă a limbii se poate automatiza şi atunci efortul de reeducare este imens cu prognostic imprevizibil.Încă ceva:la logoped nu se merge numai pentru câteva ore:există un program complet de terapie care trebuie parcurs pas cu pas ,în caz contrar corectarea este de suprafaţă şi acest lucru se va vedea când va începe să scrie şi să citească.

 7. dana spune:

  Buna seara.As dori sa va intreb ceva, in legatura cu articolele dvs in domeniul logopediei.Baiatul meu de 4 ani si 9 luni inca vorbeste stalcit,desi si eu si sotul il corectam mereu.Am observat ca nu pronunta corect sunetele „f”, „c”, „r”, „s-caracter romanesc”, „j”.Nu mai zic de silabele „ce” si „ci” pe care le inverseaza cu „che” si „chi”, ocazional. E inscris la gradinita, dar am fost nevoiti sa ne mutam de vreo doua ori, si pana ne-am facut mutatii si analize, a stat acasa vreo cateva saptamani, timp in care a pierdut mult. Chiar si educatoarea mi-a spus ca are unele lipsuri. Dupa cum spuneam, desi il corectam amandoi, pe silabe,pe litere, pe orice, el tot cum vrea el spune.Repeta de vreo doua trei ori dupa noi, apoi se intoarce cu spatele si pleaca. Ce pot face in aceasta situatie? De fortat nu-l pot forta, dar nici nu-l pot lasa in voia sortii, e singurul meu copil, si imi doresc sa vorbeasca corect, sa fie inteles, nu dat deoparte. Cum trebuie sa procedez? Si niste exercitii pentru sunetul „r” imi puteti da, va rog frumos? Multumesc anticipat.

  • Stimată doamnă,
   Mă bucur că vă preocupaţi de pronunţia copilului dumneavoastră dar nu e bine să faceţi munca logopedului care are pregătirea necesară(Facultatea de psihologie plus alte specializări) menită să vă ajute atât pe dumneavoastră cât şi pe copil.Sfatul meu este ca la începutul anului şcolar să duceţi din nou copilul la grădiniţă unde educatoarea vă va spune la care logoped de la Centrul logopedic interşcolar trebuie să-l duceţi pentru a face lecţii de logopedie gratuite.Există o etapă pregătitoare a sistemului fonoarticulator şi numai după aceea pe paşi mici ,conform unei planificări riguroase logopedul va trece la corectarea sunetelor afectate într-o ordine stabilită clar de specialişti.Dacă încercaţi dumneavoastră acest lucru ,după cum aţi văzut pentru că nu aveţi metoda necesară de lucru cu copilul, acesta ori refuză ori şi mai rău il puteţi învăţa greşit unele sunete care ulterior se vor corecta şi mai greu.Singurele exerciţii pe care le puteţi face cu copilul sunt acelea de respiraţie sub formă de joc şi cele pentru auz fonematic pe care le găsiţi pe site-ul meu.Restul exerciţiilor vă vor fi indicate de catre logoped după ce cunoaşte copilul şi va şti ce anume e potrivit pentru el.Vă rog citiţi şi răspunsul pe care l-am dat altor mămici!Situl meu se adresează ,în primul rând părinţilor a căror copii frecventează la un Cabinet logopedic.

 8. irimia adrian spune:

  Stimata doamna, am o fetita de 2 ani si 4 luni si ma confrunt cu problema ca nu vorbeste mai deloc decat vreo max.10 cuvinte si acelea atunci cind vrea ea. E o fetita desteapta care executa mai toate comenzile si chiar raspunde atunci cind o strig, se imbraca singura, se incalta singura, chiar a inceput sa manince singura mai greu cu mersul la olita (nu am reusit sa o dezvatam de pampers). Tin sa precizez ca i-am facut diverse tratamente recomandate de neurolog (cu pikovit-iq ,tonotil,encefabol) chiar acum facem niste injectii cu cerebrolysin. As dori sfatul dumneavoastra cam ce am mai putea face, sa mergem cu ea la un logoped pentru ca fetita sa poata vorbi? As dori sa mai precizez ca din septembrie va merge la o gradinita cu program prelungit……va multumesc.

  • În cazul dumneavoastră ce pot să va spun este că e foarte bine că va merge la grădiniţă.Acolo sunt şanse mari să-şi dea drumul la vorbire.De regulă, la logoped ar trebui să ajungeţi după ce frecventează un an grădiniţa. Oricum ,dacă vor fi probleme deosebite educatoarea vă va trimite la logoped.Până atunci puteţi să ţineţi cont de sfaturile pe care le găsiţi în articolele de pe blogul meu.
   S-auzim de bine!

 9. stefania spune:

  buna ziua.as dori sa va antreb si eu ceva.am un baietel de 2 ani si 9luni aproape.soacra mea m a bate la cap sa l duc la logoped ca i se pare ei ca nu face fraze si ca nu aseaza cuvintele an fraza.copilul saracu vb destul de normal pt varsta lui.a anceput sa faca fraze antr adevar nu aseaza cuvintele an fraza cum este ordinea lor normala dar banuiesc ca pt un copil de varsta lui e destul de bine.numara pana la 10 stie literele alfabetului numara pana la 10 in engleza si dupa parerea mea vb destul de mult.a anceput cu anrebari ce este asta ce culoare are dar soacrei mele i se pare ca nu vb .cand avea 2 ani si vre i 4 luni m a pus sa ma duc la pediatru cu el sa vada daca i cusut sub limba ca asa i a zis ei nu stiu cine si ca nu zice coansoane si vocale.m am dus si mi a zis d na doctor s ami vad de treaba mea ca nu are nimic copilul.acum ma zapaceste s al duc la logoped ca nu face fraze. i am explicat frumos ca am anteles si eu de la alte persoane ca pana la 4 ani nu se duc copii la logoped dar nu ma anteleg cu ea.ce ma sfatuiti.la gradinita este de 4 luni si antr adevar se vede o diferenta an faptul ca si a dat drumul la vb.trebui sa precizez ca soacra mea al vede doar o data pe saptamana si atunci 2 ore si poate d aia i se pare ei ca nu vb.nevazand o prea des antr adevar nu prea vb cu ea.si antr adevar cateodata se cam balbaie cand vrea sa zica ceva.

 10. Teirau Aurelian spune:

  Tatăl meu a avut accident vascular anul trecut si i-a fost afectată partea dreapta locomotorie si vorbirea. As dori de la dvs sa stiu dacă pe acest pacient puteți sa-l ajutati si sa faceți cu el câteva ore in încercarea de-al putea face sa vb din nou.
  Multumesc

 11. madalina spune:

  buna ziua..am 25 de ani si nu il pronunt pe r,am mers la logoped vreo 3 sedinte,dar e prea scump si nu imi permit..ideea e ca sunt la facultatea de pedagogie si vreau sa devin educatoare..se poate??astept raspuns pe mail..multumesc

 12. Boboc Andrei spune:

  Bună ziua.
  Numele meu este Andrei şi sunt tatăl unui copil de 7 ani, care este diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzorială bilateral profundă. A urmat grădiniţă specială pentru copii cu deficienţe de auz iar acum este clasa 0 în Bucureşti. Din diferite motive, cadrele didactice, respectiv logopezii, nu fac faţă numărului de copii, drept pentru care un copil face 2 – 4 ore de logopedie pe săptămână. Aş vrea să pot lucra şi eu cu copilul meu acasă, însă nu ştiu unde să cau şi ce să caut în materie de logopedie/defectologie. Aş fi foarte recunoscător dacă m-aţi putea îndruma spre nişte documentaţii, cărţi sau orice material care să mă poată ajuta să fac copilul să înţeleagă diferenţele între vocale. Am apleat la dvs în condiţiile în care aici am găsit cea mai bună îndrumare în pronunţarea literei R. Mulţumesc şi vă doresc numai bine.

  • Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu un logoped de la Scoala pentru hipoacuzici din Bucuresti.El este cel mai in masura sa va indrume (asemenea scoli sunt dotate cu tot materialul necesar in terapie).

 13. Ciora spune:

  Am o fetita de 2 ani jumate care are in vocabular doare câteva cuvinte.i o gura f agitată si nervoase,nu are o clipa locului.urma dc nu o re face pe plac.am luat encefabol,biocebral,minevita,pure dha.si imi se cerebrolysin care le-am întrerupt ca i făcea mai mult rău decat bine.mergem la logopped dar fetita urla cd i vede ca o mai tine si cu forta si nici putinele cuvinte nu le zice acolo ca i f speriată.logopeda imi tot zice ca de ce nu o dau tratament iar eu i zic ca vreau sa i mai las pana la 3 ani
  Intalege tot dat cd mergem la logopped nu vrea sa daca nimic din ce zice.mentionez ca zice :mama ;fata,pipi si cuvinte in limba ei.neuropshiatru mi-a zis doar retard in vorbire.noaptea urla din somn si câteodată i prea agitate.refuz sa i dau vreun trat ca nu a avut nici un efect;din contra mai mult a agitat-o.va rog spuneti-nu ce sa fac?

  • Nu trebuie sa intrerupeti un tratament pentru ca îi face rau.Trebuie sa mergeti la medic sa va consultati cu el …de aceea exista atâtea medicamente ca sa poata fi alese acelea pe care copilul le suporta.Logopedul lucreza greu cu un copil cu probleme care nu ia nici un tratament .Nu ignorati examenul neuropsihiatric…sa nu va para rau mai târziu .Parea mea este ca prioritara in cazul fetitei dumneavoastra este terapia comportamentala.Trebuie vazut daca nu sunt greseli de educatie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: