TERAPIE LOGOPEDICĂ

Acest blog este destinat parinţilor ai căror copii au dificultăţi in insuşirea pronunţiei,citirii si scrierii.Sper,de asemenea, să fie util logopezilor aflati la început de carieră,cât si tuturor celor care doresc să se informeze.

Răspunsuri la întrebări pe care şi le pun părinţii

pe Aprilie 9, 2012

Dau  aici răspunsuri  la posibile întrebari pe care şi le pune fiecare părinte  care ajunge prima dată  cu  copilul la Cabinetul logopedic.

  1. Cat dureaza o sedinta logopedica?

-O şedinţă logopedică durează cam 30-40 de minute(excepţie se face când se lucrează cu copii care prezinta tulburări complexe sau asociate-în acest caz, durata şedintei trebuie scurtată deoarece respectivul copil nu face faţă unui program mai lung de 20-25 de minute deoarece are mari fluctuaţii in atentie,hipermobilitate ,iar oboseala se instalează rapid.

 2.Cat timp dureaza terapia logopedică?

    -Durata terapiei depinde în primul rând de gravitatea şi cauza  tulburării de limbaj.In cazul unui copil cu dislalie simpla ,de la 2-3 luni pana la un an(in funcţie de implicarea părinţilor şi de normalitatea sau intârzierea în maturizarea celorlalte procese psihice ,în primul rând dezvoltarea  psihomotrică ,de dislalii complexe(cand e tulburată pronunţia sunetelor din mai multe regiuni de articulare) terapia dureaza în medie 2 ani,dar si aici intervin situaţii care diferă de la caz la caz.

 In cazul  tulburărilor  asociate( de ex.tulburări de pronunţie asociate cu tulburari de scris-citit şi /sau balbaiala) sau a tulburărilor grave (de ex. Autism,IMC, ADHD, R etard) ,vorbim de 3-4 ani ,sau chiar toata viaţa .

   Totuşi, ameliorari ,cel puţin uşoare ,se constată în toate cazurile după 2-3 luni de terapie.

  1. De cate ori pe saptămână trebuie sa aduc copilul la cabinet?

Regulamentul de functionare a Centrelor Logopedice Interscolare prevede frecventarea  de 2 ori (in cazurile mai uşoare o singură dată)dar în situaţii deosebite se poate aduce copilul de 3-4 ori(cel puţin un interval de timp de cateva luni).  

Obs. Avand in vedere numarul relativ mare de copii cu tulburări de limbaj (pronunţie şi scris-citit) care revine unui profesor- logoped, din cauza numărului foarte mic de specialişti, se pot ivi situaţii când copilul este programat (cel puţin la început) o singură dată.

  1. Trebuie sa respect programarea?

    Respectarea programării este condiţia de bază a succesului.Când frecvenţa nu este buna ,copilul absentand de la lectii , rezultatele se lasă aşteptate, în primul rând absenţa îndelungată duce la uitare şi, în al doilea rând, când se lucreaza pe grupe de caţiva copii ,cei care lipsesc rămân în urmă .A nu se uita ca terapia se desfăşoară pe etape conform unei planificari riguroase si când se sare peste etape , trebuiesc eforturi în plus şi exerciţii suplimentare care pot obosi copilul.

  1. Care este  continuţul unei lecţii logopedice?

–         O lecţie logopedică are o structură bine stabilită în funcţie de planificarea calendaristică făcută de profesor-logoped .

In general o lecţie e structurată in două părţi:

 -In prima parte sunt activitati care vizeaza psihoterapia prin jocuri  si exersarea de abilitati diverse care au ca scop crearea unui climat de liniste si relaxare cat si antrenarea tuturor proceselor psihice (atenţie, reprezentare, memorie, gândire,voinţa, motivaţie , etc.)

-In a doua parte se fac exercitii logopedice propriu-zise bine dozate pentru a se obtine efectul scontat.

5.Pot participa la şedinţa de terapie?

 Părinţii nu participa la lecţie, deoarece e necesaraăstabilirea unui contact direct între terapeut şi pacient, contact care e deseori tulburat de prezenţa parintelui. Regulamentul şcolar interzice acest lucru pentru că trebuie să existe disciplina şcolară. Parinţii vor căpăta periodic informaţii despre cum trebuie sa procedeze cu copilul ( dar numai după scugerea unui timp suficient, necesar cunoaşterii aprofundate a copilului pentru ca exerciţiile să fie adecvate  şi dozate pentru fiecare caz in parte).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: