TERAPIE LOGOPEDICĂ

Acest blog este destinat parinţilor ai căror copii au dificultăţi in insuşirea pronunţiei,citirii si scrierii.Sper,de asemenea, să fie util logopezilor aflati la început de carieră,cât si tuturor celor care doresc să se informeze.

Despre tulburările de pronuntie la preşcolari

pe Aprilie 9, 2012

           Dislalia este tulburarea de pronuntie (de articulare) provocata de afectiuni organice sau functionale ale organelor periferice ale vorbirii si care constau in imposibilitatea emiterii corecte a unuia sau mai multor sunete ori combinatii de sunete.

                      La prescolari se intalneste frecvent acest tip de tulburare. De fapt vorbim de diferite tipuri de dislalii in functie de sunetul sau grupul de sunete afectate. Ele constau în deformarea, substituirea, omiterea, înlocuirea sau inversarea diferitelor  sunete dar si a silabelor si cuvintelor.Cele mai frecvent afectate în acest sens sunt consoanele, iar dintre ele, sunetele care apar cel   mai târziu în vorbirea copilului, adică sunetul „R”, „S”, “Ş”, “Z”, “J” si „L”. Poate fi afectata, însă, orice consoană, iar în cazuri grave, chiar şi vocalele. . Tulburările de vorbire au o frecvenţă destul de mare la copii. Tulburările de vorbire, în adevăratul înţeles al cuvântului, sunt cele care se manifestă la copii peste 3-4 ani.      
                    Cauzele dislaliilor sunt multiple:pe langa deficiente cerebrale  organice sau psihice, anumite malformatii ale aparatului buco-articulator si fonator ,nu sunt de neglijat greselile de educatie pe care le fac parintii neglijand sau chiar incurajand vorbirea defectuoasa pentru amuzament, etc.Un mediu educogen in care nu se stimuleaza suficient vorbirea copilului , persoanele din anturaj neobisnuind sa comunice cu copilul inca din faza ganguritului si lalatiunii va cauza in mod automat , instalareaa unor tulburari de vorbire sau chiar a intarzierilor in aparitia si dezvoltarea limbajului.

                     Nedepistate din timp şi netratate de logopezi pot determina scăderea randamentului şcolar şi dificultăţi de acomodare şi adaptare. Copilul poate deveni ţinta batjocorii celorlalţi, fapt care poate duce la adevărate traume psihice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: